Informatie Massage voor het Paard

U wilt natuurlijk (net als ik) het beste voor u paard!

Een paard werkt heel graag met de mens, mits het geen pijn of andere ongemakken ondervindt. Als het paard in verzet komt is er vaak wat aan de hand. Het paard geeft het wel aan, maar men moet deze signalen kunnen herkennen. Een paard doet nooit iets om de mens moedwillig dwars te zitten, daar is altijd een reden voor.

Onze paarden worden veelal gebruikt om topprestaties te leveren. Maar daar moet iets tegenover staan: een goede verzorging,  huisvesting etc., maar ook aandacht voor de spieren! Sportmassage kan daarbij helpen, net als topatleten die regelmatig naar een sportmasseur gaan om verzuring in de spieren op te lossen en eventuele blokkadesweg te nemen.

Paarden leiden vaak een leven van hollen of stilstaan; ze staan geruime tijd op rust totdat er (vaak in de weekends) van hen verwacht wordt dat ze meedoen aan een urenlange buitenrit, een springconcours of een concours hippique.

Menselijke atleten trainen hun lichaam regelmatig en verzorgen hun spieren zowel voor als na een wedstrijd; de spieren van een paard hebben dezelfde verzorging nodig maar hebben daar de hulp van de mens voor nodig!

Dít zie je een paard niet zelf doen. (Afbeelding)

Een paard staat in veel gevallen onder hoge druk, bouwt daardoor spanning op in de spieren (verzuring) en kan dat niet zelf laten afvloeien. Spieren kunnen altijd aanspannen, maar de ontspanning is even zo belangrijk en dat blijft vaak achterwege door te weinig spontane doorbloeding van de spieren.

  • Door de sportmassage gaat het lichaam synovia (gewrichtsvloeistof ) produceren, wat de smering in de gewrichten doet toenemen en blessures kan voorkomen;
  • Het zorgt voor rekking en strekking van het bindweefsel om zo verklevingen te  voorkomen na een blessure of operatie;
  • Het verlicht de pijn bij artrose en vermindert spierkrampen;
  • Massage kan helpen voor de opbouw van de spieren, waardoor de bewegingsvrijheid van het paard toeneemt;
  • Het kan alvast verlichting geven bij verschijnselen van koliek en tying-up
  • De doorbloeding wordt op gang gebracht en er komt endorfine vrij om de spierpijn weg te nemen en het paard te laten ontspannen;
  • Sportmassage kan ook  ter voorbereiding van een wedstrijd dienen om de spieren alvast warm, los en  soepel te maken; dat scheelt weer tijd bij het inrijden. Na een wedstrijd kan sportmassage helpen om het paard eerder te laten afkoelen, vermindert het de verstijving van de spieren en brengt deze sneller in de oorspronkelijke staat terug;
  • Ook oudere paarden genieten van aanraking, en zachte massages kunnen ook helpen  bij pijnbestrijding van artrose.

De genezende kracht van aanraking is enorm!

Resultaat: Een ontspannen paard

Aanraking en lichaamscontact zijn voor veel dieren essentiële behoeften, en bijna ieder dier en ieder mens laat zich graag aaien of de huid op een aangename manier prikkelen.

Dieren beginnen intuïtief op pijnlijke plekken te bijten of eraan te schuren en ook wij mensen wrijven instinctmatig op een plek waar we ons hebben gestoten om te pijn te verminderen.

Dat is eigenlijk de oervorm van de massage!

Als massage na 3 behandelingen niets heeft geholpen, dan ligt dat vaak aan onderstaande zaken, advies is dan een dierenarts, tandarts of hoefsmid in te schakelen!

  • Problemen die niet spiergerelateerd zijn;
  • Compensatie;
  • Nervositeit en spiergeheugen;
  • Timing vrijkomen endorfine;
  • De ruiter die fouten blijft maken.

Omgang met paarden en ontspanning.

Als je paard eenmaal ontspannen is, kan je als mens niet achterblijven.

Een relatie met een paard is gedoemd te mislukken als jezelf gestrest bent; het paard neemt die spanning van jou over en dan wordt het geen gezellig samenzijn…

Misschien heb je het al eens ervaren; dat je bij jezelf dacht…”waarom doet mijn paard zo ?”.

Grote kans dat je dan ‘’onbewust’’ een bepaalde spanning bij je had; vooral spierspanning merkt een paard goed op.

Wil je ‘’ontspannen“ met je paard werken, ga dan naar “Informatie massage voor de mens” op deze site voor meer info over de voordelen van massage voor jezelf……


Als paardensportmasseurs stellen wij NOOIT een medische diagnose en zijn GEENSZINS een vervanging van een dierenarts, maar een aanvulling!